City-norge.no

Noen fakta og myter om Norge

Noen fakta og myter om Norge

Noen fakta og myter om Norge

Det er kanskje ikke så ofte vi stopper opp og tenker over landet vi selv bor i, men det er mye spennende å lære seg om Norge. For oss som er så heldige å bo i dette landet, finnes det mye å være takknemlige for:

Norge – verdens lykkeligste land?

Lykke er selvfølgelig et svært subjektivt begrep. Likevel prøver FN hvert år å måle lykkenivået mellom ulike land, og lager en liste over hvilke land som har de lykkeligste innbyggerne.

I 2019 er Norge å finne på en tredjeplass, etter Finland på første og Danmark på andre. Denne statistikken forandres fra år til år, i 2017 var det Norge som var på førsteplass, og i 2018 kom vi på andreplass etter Finland.

Igjen så er det veldig forskjellig hva ulike mennesker legger i lykke, og det høres dessuten usannsynlig ut at lykkenivået varierer mye fra år til år. Men likevel viser denne statistikken at det virkelig er bra å bo i Norge.

Norge – billig og bra helsevesen for alle

I en kåring fra tenketanken Health Consumer Power House, er konklusjonen at Norge har det tredje beste helsevesenet i Europa. Norge kommer på denne listen rett etter Sveits på førsteplass, og Nederland på andreplass.

Dette er et godt resultat, men Norge får også kritikk for å drive relativt ineffektivt og dyrt. Vi ser også at markedet for private helsetjenester er i vekst i Norge, og det er mange som synes det er enklere å få behandling for øyebetennelse og tilsvarende hos en privatpraktiserende lege.

Er Norge best i verden på ski?

Dette er kanskje et spørsmål som de fleste, både nordmenn og ski-interesserte i andre land, kan være enige om. Ja, Norge er definitivt best i verden på ski. Det har til og med gått så langt at det finnes en velbegrunnet uro for at selve skisporten vil slite i mange land, fordi Norge er alt for dominerende:

  • I VM i ski 2019 var det norske utøvere som vant alle seks disipliner.
  • På den avsluttende femmila i VM var det fire norske løpere blant de fem beste.

Samtidig skjedde det enda mer dramatiske norske prestasjoner i andre løp:

  • I Vasaloppet var det femdobbelt norsk på toppen av resultatlisten. Dette i det mest svenske av alle svenske løp.
  • I Skandinavisk cup måtte man bla seg forbi 15 norske utøvere, før man fant den første representanten for et annet land.

Denne norske dominansen er kanskje morsom på kort sikt, men på lang sikt risikerer vi at langrenn blir en sport som nesten bare utøves av nordmenn. Det blir ikke så spennende hvis verdenscupen og de store konkurransene rundt om i verden, egentlig bare er norske mesterskap med en annen bakgrunn…