City-norge.no

Viktige fakta om Norge

Viktige fakta om Norge

Viktige fakta om Norge

Norge er et langstrakt land helt i nord av Europa. I denne artikkelen skal vi presentere en del viktige faktakunnskaper om Norge.

Geografi

Norge har høye fjell og dype daler. Norges høyeste fjell heter Galdhøpiggen og er hele 2469 meter over havet. I deler av året er det mulig å bli med på guidet tur opp Galdhøpiggen og i ettertid slå i bordet med at man har vært på det høyeste fjellet i landet. Den lengste elva i Norge er Glomma, som strekker seg fra Tydalsfjellene til Fredrikstad. Den største innsjøen er Mjøsa, som ligger på grensen mellom fylkene Innlandet og Viken. Den lengste og dypeste fjorden er Sognefjorden på Vestlandet.

Næringsliv

Norge er kjent for sin oljevirksomhet og har som følge av funn av olje kunnet opparbeide seg et meget anselig pengefond, kalt Oljefondet. Utenom dette er fiskebransjen fortsatt en viktig del av Norges næringsliv. De største kleskjedene er Cubus og Hennes & Mauritz, og det finnes mange plasser du fint kan finne flotte halloween kostymer, for store og små.

Idrett

Norge er et vintersportland. Vi har i en årrekke dominert i langrennssporet, i alpinbakker, i hoppbakken og på skiskytterarenaer rundt omkring i verden. Vi kan nevne kjente navn som Ole Einar Bjørndalen, Bjørn Dæhlie, Marit Bjørgen, Bente Skari, Petter Northug og Aksel Lund Svindal, Lasse Kjus og Tommy Wirkola. I de siste årene har Norge fått frem en del meget gode fotballspillere, som blant annet Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Kristoffer Vassbakk Ajer, og fremtiden ser lys ut for det norske fotballandslaget.

Politikk

Erna Solberg, Høyres leder, er leder av den norske regjeringen, og derfor også Norges statsminister. Med seg i regjeringen har hun blant annet Guri Melby, Bent Høie og Monica Mæland. I Norge har vi det som kalles konstitusjonelt monarki. Historisk sett har Arbeiderpartiet vært det største partiet i Norge, og vi har i flere perioder hatt statsminister fra dette partiet, for eksempel Jens Stoltenberg. Leder for Arbeiderpartiet i dag er Jonas Gahr Støre. I Norge finnes det en del politiske saker alle partiene er enige om, for eksempel at vi skal ha et godt velferdssystem basert på at befolkningen betaler skatt av inntekten deres.