City-norge.no

Ulike typer støpsler

Ulike typer støpsler

Ulike typer støpsler

This article is paid and made in collaboration with the mentioned websites in the article

Et støpsel er den delen av kontakten du plugger inn i en stikkontakt. Enten i en vegg eller i en skjøteledning. For å være sikker på å unngå misforståelser bruker vi ordet hannplugg på den delen som settes inn i en hunnplugg, som er selve kontakten i veggen eller skjøteledningen. Men det finnes forskjellige typer støpsler.

Med og uten jording

Vi har støpsler både med og uten jording, som de fleste er kjent med. Det blir færre og færre kontakter uten jording i dag, fordi kontakter med jording alltid er å foretrekke. Det er for å være sikker på at om det skulle det oppstå feil vil strømmen gå til jorden, og ikke gjennom personer. Forskriftene i dag sier at man kun skal bruke kontakter med jord, men i eldre hus kan det fortsatt installeres kontakter uten jording siden det er forbudt å blande med og uten jord. Så pass på å bruke riktig støpsel.

Vi får aldri nok stikkontakter

Men støpsler brukes til ethvert elektrisk apparat. Siden vi har blitt avhengige av mange forskjellige elektriske ””dingser”” har vi ofte for få stikkontakter. Vi bruker ofte å ha flere datamaskiner eller ladestasjoner rundt omkring i huset, siden flere i husstander krever det i dag. Derfor har det blitt standard å installere flere stikkontakter per rom i nyere hus i forhold til før. Men allikevel ender vi ofte opp med en eller to skjøteledninger for å få nok stikkontakter på et spesifikt område.

power transmission tower against blue sky at dusk

Skjøteledning og smarte powercuber

Istedet for å la en skjøteledning ta opp stor plass på et bord eller gulv finnes det nå noe som kalles ””powercuber””. Det er støpsler som gir deg muligheten til å plugge inn flere kontakter i en terningformet skjøteledning. Disse sparer deg plass og finnes i flere varianter, også med USB-port som man ofte trenger til mobillader eller lignende. Blant annet Bauhaus har slike powercuber med USB-port. Men det finnes også utrolig mange varianter av adaptere og konverterere idag, siden det finnes så ulike behov.

Riktig støpsel til stikkontakten

Men reiser du til utlandet vil du se at det finnes forskjellige støpsler. I Norge har hannpluggen to runde ””utstikk”” – også kalt ””pins”” – som går inn i hunnpluggen. Men i England brukes vanligvis en hannplugg med tre pins som har et flatt utseende. Så hvis du skal bestille elektrisk utstyr fra utlandet som krever strømtilførsel fra en stikkontakt er det viktig å vite hvilken type støpsel det er på apparatet. Ellers ender du opp med noe som ikke er kompatibelt, og du får ingen glede av å kunne bruke det.

Forskjellig spenning og kontakter

I Norge bruker vi 230 volt spenning som standard på våre elektriske installasjoner i huset. Det er for å kunne drive apparater som komfyrer og vaskemaskiner. Men det finnes dessverre andre standarder i ulike land. I USA bruker de kun 120 volt i uttakene, og i Japan kun 100. Så skal du til utlandet er det viktig å sjekke både hvilke støpsler de bruker og spenningsnivået. Så sørg for at du tar med et strømadapter som er kompatibel med dine elektriske artikler.

Skaff deg ulike støpsler

Det kan være lurt å sjekke hva som finnes av alternativer der ute, for å kunne gjøre det enklest mulig. Det er også smart å skaffe seg ulike typer støpsler, for å ha det tilgjengelig til dine ulike elektriske artikler.