City-norge.no

Vit hvor klærne du kjøper kommer fra

Vit hvor klærne du kjøper kommer fra

Vit hvor klærne du kjøper kommer fra

Alle handler klær og sko, det er tross alt en nødvendighet. Noen handler når de har behov det, mens andre handler oftere fordi de elsker å shoppe. Er du en av de som gjerne vil ha det nyeste og mest trendy på markedet? Har du i så fall tenkt over hvor klærne, skoene og andre varer du handler faktisk kommer fra? I dag snakkes det mye om rettferdig handel, eller etisk handel. Millioner av barn jobber faktisk under svært farlige arbeidsforhold. Verdensdagen mot barnearbeid retter sitt søkelys mot nettopp dette.

675px-young_girl_workingSørg for at du handler etisk

Verdensdagen mot barnearbeid ble opprettet i 2002 av FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO. Denne dagen blir hvert år den 12. juni, benyttet til å markere bevegelsen mot barnearbeid verden over. Faktisk er det rundt 170 millioner barn i barnearbeid. Du tenker kanskje ikke så mye over det, men barnearbeid hindrer barn i skolegang, kan skade helsen deres og hindre dem fra en bedre fremtid. Men hvordan skal du vite at barnearbeid ikke har vært en del av prosessen når du handler mat, klær, sko eller andre produkter? Dette kan være vanskelig. Ofte kan du se et par sko til en veldig rimelig pris og du bare må ha dem. Men gjør du en etisk handel? Det finnes faktisk sider på internett som tar for seg hvilke butikker du trygt kan handle fra, vel vitende om at du handler fra en etisk butikk. Så ta en titt på nettet neste gang du skal kjøpe deg nye sko, og kjøp sko du vet hvor kommer fra.

Gjør ditt for en mer rettferdig verden

Det er flere organisasjoner som jobber mot barnearbeid. Vi kjenner gjerne til de internasjonale organisasjonene FN og Unicef, men her hjemme i Norge finnes det også flere organisasjoner. En av dem er Strømmestiftelsen. Strømmestiftelsen ved å hjelpe foreldrene. De jobber for at foreldrene skal få jobb og utdanning, slik at de har råd til skole og utdanning til barna sine. Sakte, men sikkert kan vi alle hjelpe. En start kan være å passe på at vi gjør en etisk handel når vi har behov for å handle noe nytt. Et annet bidrag kan være økonomisk. Du kan gi en sum til en av organisasjonene som jobber mot barnearbeid. Det kan være et engangsbeløp eller et fast månedsbeløp. På denne måten kan du legge deg godt om kvelden og vite at du har vært med på å styrke i alle fall et barns fremtid. Er ikke det en fin tanke?