City-norge.no

Sørlandet

Sørlandet

Sørlandet

Det finnes mange ulike måter å dele inn Norge på, men en av de mest vanlige måtene er å dele det inn i nord og sør. I denne artikkelen skal vi fokusere på Sør-Norge, men være enda mer fokusert og å gå nærmere inn på Sørlandet. Agder er fylket som regnes som Sørlandet, noe som gjør dette til Norges minste landsdel.

Dette er de største byene du finner på Sørlandet:

Kristiansand

Det er i Kristiansand som er den største byen på Sørlandet. Dette regnes som en av Norges sommerbyer. Det er her store produkter som Hennig-Olsen Is og Sørlandschips kommer fra. Hvis du tar deg en tur til Kristiansand vil du lett bli sjarmert av de fine husene som kalles for ”Sørlandshus”. Disse finnes ikke bare i Kristiansand, men rundt på resten av kysten også. Fra Kristiansand er det lett å komme seg til Danmark ved hjelp av båt. Det er også her du finner den eneste flyplassen i Agder, nemlig flyplassen Kjevik. Det er også populært å bruke questback på Sørlandet. Kanskje du vil ta deg en tur til Dyreparken?

Arendal

I Arendal finner du også Sørlandets største øy, Tromøya. Det er her den verdenskjente forfatteren Karl Ove Knausgård kommer fra. Arendalsdialekta er svært kjent i resten av landet. Den er både elsket og hatet. Arendal er også en kystby som er svært sjarmerende.

Lindesnes

Her finner du det sydligste punktet i Norge. Hvis du har sett på 71 grader nord vil du nok kjenne igjen Lindesnes fyr, som er et utrolig kjent landemerke. Det er populært å reise fra Lindenes til Nordkapp, noe som betyr at du har reist landet på langs.

Grimstad

Grimstad er kanskje enda mer kjent som en by med ”Sørlandshus”. Her kan du vandre gjennom en rekke hus i trange gater. Det er lett å bli sjarmert. Det som er spesielt med Grimstad er at det regnes som en forfatterby, fordi mange kjente norske forfattere har holdt til der. Dette inkluderer Knut Hamsun, Henrik Ibsen, Herman Wildenvey, Gabriel Scott, Odd Børretzen, Tryggve Gran, Roald Dahl og Knut Nærum. Så dette er absolutt et sted du burde dra hvis du er glad i god litteratur!

Vennesla

Dette er en by som også har en veldig spesifikk dialekt. Det er også en av de større stedene i Agder. Dette er en innlandskommune som har Setesdalbanen. Vennesla har alltid vært regnet som et industristed ettersom Sørlandets lengste elv Otra renner gjennom. Derfor har det vært populært å frakte tømmer til Vennesla, men det har også blitt produsert strøm via elva.

Det finnes en rekke andre steder som du kan besøke på Sørlandet. Kanskje du vil ta deg en tur til Lillesand, Søgne eller Mandal? Her finnes det utrolig mange muligheter!